Jaarlijks 155 slachtoffers bij ongevallen met landbouwvoertuigen

Jaarlijks 155 slachtoffers bij ongevallen met landbouwvoertuigen


Jaarlijks zijn gemiddeld zo’n 155 slachtoffers betrokken bij wegongevallen met landbouwvoertuigen. Ongevallen met landbouwvoertuigen veroorzaken doorgaans zwaardere letsels bij de slachtoffers. Opvallend: in West-Vlaanderen vinden de meeste ongevallen plaats. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Loes Vandromme opvroeg bij de minister van mobiliteit. Ze roept minister Peeters op om in te zetten op sensibiliseringsacties rond verkeersveiligheid op het platteland.

Meeste slachtoffers in West-Vlaanderen

Opmerkelijk is dan weer dat het eerder ervaren landbouwtractorchauffeurs zijn die het meest betrokken zijn bij een ongeval: in 2019 waren meer dan de helft van de bestuurders tussen de 35 en 65 jaar. In diezelfde leeftijdscategorie vallen trouwens ook de meeste slachtoffers te betreuren. “In West-Vlaanderen, de grootste landbouwprovincie, vallen helaas de meeste slachtoffers met landbouwvoertuigen. In 2019 vielen 46 van de 151 slachtoffers in West-Vlaanderen. Jaar na jaar heeft West-Vlaanderen hier de slechtste cijfers”, zegt Loes Vandromme, zelf ook eerste schepen in Poperinge.

Landbouworganisaties zien ondertussen ook het belang van sensibilisering in en willen werken aan het wederzijdse respect dat nodig is voor zowel de chauffeurs van landbouwvoertuigen als de zwakke weggebruikers die ook gebruik maken van diezelfde landelijke wegen.

‘Samen op (de) weg in de Westhoek’

Binnenkort start in de Westhoek het Leaderproject ‘Samen op (de) weg in de Westhoek’. Het project stelt zich als doel om de multifunctionaliteit van de landbouwwegen in een plattelandsgemeente en de daarbij horende gevaren onder de aandacht te brengen. De initiatiefnemers willen op deze manier alle gebruikers sensibiliseren voor een veilig gebruik. “Ik verwacht veel van dit project en heb het volste vertrouwen in de promotoren”, stelt Loes Vandromme. “De cijfers die de minister mij bezorgde tonen alvast de urgentie aan.”Meer nieuws uit de streek


Door de stijgende coronacijfers en strengere maatregelen …

Corona slaat hard om zich heen en …