Ravotten tijdens Week van het Bos

Ravotten tijdens Week van het Bos


Op zondag 11 oktober begint de Week van het Bos. Deze campagne van Natuur en Bos stimuleert jaarlijks duizenden kinderen om buiten te spelen.

Kampen bouwen, groene knieën en de geur van gras, klimmen in bomen, springen over beken, rollen in het zand, … bossen vormen de ideale speelomgeving voor kinderen! Ravotten in het groen is dan ook van alle tijden en spreekt tot de verbeelding van jong en oud. Goed nieuws voor al die speelvogels: ravotten blijkt niet enkel leuk, maar ook nog eens nuttig. De lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen die vaak in het bos en de natuur spelen zou beter zijn dan die van hun leeftijdsgenootjes die minder buitenspelen. Zo hebben ze doorgaans minder last van overgewicht en luchtwegeninfecties. Ze ontwikkelen een betere motoriek en hebben meer uithoudingsvermogen.

Ravotten in het groen is echter ook bijzonder leerrijk. De natuur prikkelt de fantasie en stimuleert de creativiteit en ondernemingszin. Kinderen komen zelfstandig tot ontdekkingen en inzichten en raken ‘verwonderd’ door hun omgeving. Zo bouwen kinderen die regelmatig in de natuur komen er een band mee op. Daardoor zullen ze ook als volwassenen meer geneigd zijn om de natuur te beschermen.

Ondanks deze voordelen raken steeds meer kinderen vervreemd van bos en natuur. Ze brengen veel minder tijd buiten door dan vorige generaties. Tegen 2050 zal 75 % van de wereldbevolking in stedelijk gebied wonen. Kinderen spelen steeds minder buiten, gaan minder het bos in om zich te verstoppen, te ravotten of kampen te bouwen. Daarom wil Natuur en Bos via de Week van het Bos zoveel mogelijk kinderen weer naar buiten krijgen!

De week van 11 tot en met 18 oktober staat volop in het teken van natuur- en spelplezier. Dit jaar ga je opnieuw naar RAVOTland. Daar wacht een uniek educatief pakket voor de lagere school én voor de kleuters. De kleuters krijgen voor het tweede jaar op rij een heuse Fabeltjeskrant in de bus. Meneer de Uil, de gezusters Hamster, Bor de Wolf en alle andere dieren van Fabeltjesland nemen je mee op een ontdekkingstocht! Je bouwt samen een bosfeest, mengt heldere herfstkleuren, trippelt tussen takken, en luistert naar spannende verhalen. Spelenderwijs komen tal van ontwikkelingsdoelen aan bod.

De lagere school maakt dan weer zelf z’n eigen Ravot-je-Rot route. Met behulp van gevarieerde fiches kan je met tal van opdrachten buiten aan de slag.  Wat dacht je van het kweken van een woudreus, het vergroenen van de buurt, het ontmoeten van bodemhelden, elkaar uitdagen in een laddercompetitie of blind je weg zoeken door het struikgewas? Loop je verloren in het aanbod? Geen zorgen: Pienter de raaf houdt een oogje in het zeil!

Alle informatie over de activiteiten vind je terug op www.natuurenbos.be/week-van-het-bos.


Meer nieuws uit West-Vlaanderen


No items found