West-Vlaanderen: de bakermat van escape rooms

West-Vlaanderen: de bakermat van escape rooms


Nergens in België zijn er meer escape rooms per inwoner dan in West-Vlaanderen, namelijk één per 25.442 inwoners. Limburg en Antwerpen komen het dichtst in de buurt, met één escape room per ruim 30.000 inwoners. Dat blijkt uit een sectoronderzoek van West-Vlaanderen Werkt, het economisch tijdschrift van de Provincie West-Vlaanderen.

De allereerste escape room van ons land opende de deuren in Ieper, in de zomer van 2014. Sindsdien dikte het aantal aan tot 47 escape rooms. Die zijn in handen van 26 verschillende uitbaters. De stedelijke centra Brugge, Kortrijk, Oostende en Ieper tellen de grootste concentratie aan vestigingen.

Heterogene groep

De uitbaters van escape games vormen een vrij heterogene groep van ondernemers. Sommigen beschouwen het als een hobbyproject zonder vaste tewerkstelling, voor anderen is het een volwaardige bedrijfsactiviteit. Enkele spelers zijn actief met meerdere vestigingen en dat ook buiten West-Vlaanderen.

Coronaproof

De coronacrisis heeft gewogen op de groei, maar de ondernemers leggen de nodige creativiteit aan de dag om die uitdaging te boven te komen. Meerdere uitbaters willen in de toekomst inzetten op nieuwe ‘coronaproof’ technologieën, zoals virtual reality en augmented reality. Voor die concepten kunnen ze een beroep doen op een reeks jonge West-Vlaamse ondernemingen.

De escape rooms zijn sinds 8 juni opnieuw open.


Meer nieuws uit West-Vlaanderen


In navolging van de federale maatregelen die …

OC Marke lanceert twee activiteiten binnen het …

Deze week moest de buitenschoolse kinderopvang in …