Zwerfvuilvrijwilligers krijgen app

Zwerfvuilvrijwilligers krijgen app


IVBO, de afvalintercommunale zet samen met haar vennootgemeenten in op een nieuwe app, WePlog, om zwerfvuil efficiënter aan te pakken. Op 19 september –  ‘World Clean Up Day’ –  kunnen de Brugse vrijwilligers alvast elk hun eigen buurt ‘groen kleuren’ in de app en om 16.30 uur hun bedanking afhalen op het kanaaleiland.

“In onze 9 gemeenten samen hebben wij momenteel zo’n 498 geregistreerde zwerfvuilvrijwilligers. Tijdens de afgelopen coronaperiode zijn er nog heel wat bij gekomen. Met de app WePlog willen wij hen een eenvoudige, handige tool bieden om in een oogopslag te zien welke straten een opruimbeurt kunnen gebruiken. Tegelijkertijd verzamelen we op deze manier interessant cijfermateriaal dat het zwerfvuilprobleem statistisch in kaart brengt en kunnen we het zwerfvuilbeleid hier beter op afstemmen”, zegt Minou Esquenet, voorzitter van IVBO.

Wie af en toe op pad gaat om zwerfvuil te ruimen, kan gratis gebruik maken van de slimme app. Met een eenvoudige druk op de start/stopknop, wordt automatisch geregistreerd welke straten je hebt geplogd. Elke andere gebruiker van de app ziet onmiddellijk welke de groene, propere straten zijn en welke de rode, aan te pakken straten. Zo verloopt het werk voortaan een stuk efficiënter.

IVBO en de 9 vennootgemeenten hebben een licentie voor 3 jaar aangekocht, waarmee ze meer inzicht krijgen in de statistieken. “Hoe meer mensen WePlog gebruiken, hoe meer data we verzamelen om het zwerfvuil in kaart te brengen, hoe gerichter we de vrijwilligers kunnen sturen.” Zo kunnen de gemeenten zelf bepaalde ‘probleemstraten’ instellen om sneller weer rood te worden, zodat die een opruimbeurt krijgt. Straten waar niet veel zwerfvuil blijkt te zijn zullen langer groen blijven. Gebruikers kunnen ook sluikstort melden door simpelweg een foto te nemen. De gemeente ziet dan meteen exact waar en wat de technische dienst kan ophalen. Dan dien je na de eenmalige registratie van je thuisadres ook de opgehaalde zakken niet meer te melden. De zakken worden automatisch meegenomen tijdens de huis-aan-huisophaling.

Vrijwilligers kunnen bij de gemeente en IVBO opruimmateriaal van Mooimakers verkrijgen zoals handschoenen, grijpstokken en speciale zwerfvuilzakken.

Meer info via www.ivbo.be/IVBOvoorjou/zwerfvuil.


Meer nieuws uit West-Vlaanderen


Op 19 oktober stelde het gemeentebestuur van …

Op maandag 19 oktober lanceerde de Lokale …

Half augustus startte Stad Brugge een drie …