Brecht redt Sea Kings van de schroothoop

Brecht redt Sea Kings van de schroothoop


Het was groot nieuws toen de befaamde Sea Kings in maart 2019 voor de allerlaatste keer uitvlogen langs de kustlijn. Even leek het er op dat de legendarische helikopters voor altijd zouden verdwijnen, maar daar dacht Brecht Vandecasteele, zelf jarenlang actief geweest als flight engineer op de Sea King, anders over.

Tot op vandaag de dag werkt Brecht mee aan reddingsoperaties, zij het nu op de NH90 NFH, de opvolger van de Sea King. “Eenvoudig gezegd ben ik verantwoordelijk voor de technische toestand van de helikopter voor, tijdens en na de vlucht”, legt hij uit. “Dit houdt in dat we ’s morgens een inspectie doen om te zien of het toestel veilig is om te vliegen. Tijdens de vlucht assisteren we de piloot met technische informatie in geval zich bijvoorbeeld een mankement zou voordoen. Na de vlucht voeren we terug een inspectie uit en maken we het toestel klaar voor de volgende vlucht.”

“Het zich in de lucht bevinden, heeft voor de meeste mensen een andere betekenis dan voor ons. Terwijl vliegen voor velen een soort van ontspanning en een unieke ervaring is, is het voor ons dagelijkse ‘business’. Vaak moeten we uitrukken in helse omstandigheden, met wind tot 11 beaufort, in de striemende regen en meestal ’s nachts boven een kolkende zee om mensen in nood bij te staan. Schrik hebben we niet, maar de nodige dosis adrenaline giert op zo’n moment wel door je lijf. Het tot een goed eind brengen, geeft je achteraf enorm veel voldoening en dan weet je ook terug waarom je al die opgaves en trainingsvluchten doet. Al moet ik bekennen dat het niet altijd helse omstandigheden zijn. Dankzij mijn job binnen de Luchtmacht heb ik al heel wat mooie vluchten mogen beleven.”

En dan naar de Sea Kings, die Brecht dankzij heel wat doorzettingsvermogen en aandrang van de schroothoop wist te redden. “Ik ben inderdaad de man achter het Sea King-project ‘RS02&RS04backinthesky’, maar dat kon eigenlijk eender wie geweest zijn. De Sea King is een icoon van de Belgische kust. Drie generaties zijn ermee opgegroeid en daarbovenop mogen we de 1757 mensen niet vergeten die door de helikopter gered geweest zijn. Dit gaat uiteindelijk over 1757  families die ooit nauw betrokken zijn geweest met deze iconische helikopter”, vertelt Brecht trots.

Hij vervolgt: “Ik wist dat er in Engeland een groep enthousiaste mensen was die bezig waren met de restauratie van een Engelse Sea King. Dus trok ik mijn stoute schoenen aan en legde contact met hen. In het Verenigd Koninkrijk heerst een cultuur voor historische vliegtuigen, dus zullen de Sea Kings in het VK ingeschreven worden en zullen ze daar aan het publiek worden gepresenteerd in airshows. Maar eerst gaan wij de toestellen in Koksijde terug opbouwen, om ze vliegend naar de overkant van het Kanaal te krijgen, hopelijk tegen eind dit jaar. De nieuwe eigenaar sluit echter niet uit dat ze ook terug naar België zullen komen om hier en daar een airshow mee te pikken.” Wordt ongetwijfeld vervolgd!Meer nieuws uit de streek


Vanaf nu heeft Blits Magazine zijn eigen …

Op maandag 29 juni legde Katrien Terryn …

Deel dit!

Wedstrijden
Speel mee en win!
Win een duoticket voor GRIMMLACHEN door Frank Degruyter!
Speel mee en win!
Win een mand vol overheerlijke proevertjes van De Kruiderie!
Columns

Cartoons