Christel creëert kunst uit strandafval

Christel creëert kunst uit strandafval


Maak kennis met Noordzee Trash Art, prachtige kunstwerkjes gemaakt met afval vanop het strand! Bezielster achter dit project is de 50-jarige Christel Patfoort uit Nieuwpoort. “Vier jaar geleden ben ik begonnen met het ruimen van afval op het strand. Al gauw kwam ik in contact met de groep De Proper Strand Lopers, die blijkbaar hetzelfde deden als ik. Na een tijdje sloot ik mij aan bij de kernleden van de Proper Strand Lopers. Het is een leuke bende vrijwilligers die zich inzetten voor een plastiekvrije zee en strand!”

“Vorig jaar hadden de Proper Strand Lopers een standje op de kerstmarkt van Oostende en voor die gelegenheid kreeg ik het idee om kerststukjes te maken met afval en oude kerstballen”, gaat Christel verder. “Door het enthousiasme van de mensen, wilde ik verder knutselen met afval. Thuis had ik een glazen buisje liggen en op een dag kwam ik op het idee om kleine stukjes plastiek in dat buisje te steken en er ZEEBRAAKSEL op te zetten. Tijdens de zoektocht naar buisjes viel mijn oog op iets bredere buisjes waar figuurtjes in zouden passen en zo kwam ik op het idee om daar kleine kunstwerkjes mee te maken. Een vriendin van de Proper Strand Lopers, Kristien Degraeve uit Gistel, heeft een machine om te beletteren. Ik vroeg haar om een opdruk te maken voor de buisjes. Zo heeft elk buisje een eigen naam. Elk buisje is ook uniek, want een figuurtje of voorwerpje vind je maar 1 keer.”

Hoe gaat Christel dan precies te werk? “Ik ga het strand op en ruim afval. Af en toe vind ik een leuk object waar ik iets in zie. Ik heb een grote zak met afval die ik zal weggooien en een klein zakje met de afvalschatten die ik bewaar. Op het strand blijven vaak kleine plastieken soldaatjes en figuurtjes achter die de kinderen niet terugvinden in het zand. De andere Proper Strand Lopers helpen mij om figuurtjes te sparen. Ze hoeven zelfs niet intact te zijn. Een popje zonder hoofd kan evengoed … Als ik over het strand loop, kan ik immens gelukkig worden met de vondst van een mooi kleurrijk figuurtje. Meestal zie ik meteen ook het potentieel in een vondst. Dan komt het idee om iets met kleuren te doen en wordt er een naam bedacht voor het werkje. Kristien doet dan de belettering.”

Christel verkoopt haar kunstwerkjes ten voordele van de Proper Strand Lopers. “De kunstwerkjes zijn een origineel en betaalbaar cadeau. De koper krijgt er een briefje bij met uitleg waar het werkje voor staat. Ik wil mensen bewuster laten worden van de afvalberg waar wij aan meewerken. Tegelijk wil ik met de opbrengst de werking van de strandlopers steunen om zo nog meer te kunnen sensibiliseren.”

Wil je ook graag zo’n kunstwerkje in huis? Neem dan zeker een kijkje op de Facebookpagina Noordzee Trash Art. Bestellen kan via Messenger. “Hou de pagina ook zeker in de toekomst nog in de gaten, want we plannen een nieuwe collectie met leuke quotes en ook nog een kerstspecial”, besluit Christel.Meer nieuws uit de streek


Politie Westkust controleert intensief op het onterecht …