Docu: Voedselbos als medicijn voor mens en planeet?

Docu: Voedselbos als medicijn voor mens en planeet?


Louis De Jaeger, oprichter van Food Forest Institute, en de bekroonde Nederlandse filmmaker Daan Jongbloed filmen deze zomer een documentaire over voedselbossen in België. Ze bezoeken 14 voedselbossen en vragen zich af of een voedselbos een belangrijke rol kan spelen om de natuur en het klimaat te redden, als bron van gezonde voeding en als therapeutische plek.

“Een gewoon bos is een verzameling van grote bomen, kleine bomen, struiken, paddenstoelen, klimplanten en nog veel meer. Een bos hoef je nooit te bewateren, moet je niet bemesten en je hoeft zeker nooit met pesticiden spuiten. Een voedselbos gaat de principes van een bos kopiëren maar zal vooral met eetbare soorten werken”, legt Louis De Jaeger uit.

Het oudste voedselbos van België is bijna een halve eeuw oud en ligt in Moeskroen: Jardin Des Fraternités Ouvrières, waar een koppel genoodzaakt was om hun eigen voedsel te verbouwen door het massaal sluiten van nabijgelegen fabrieken. Josine, nu 86 jaar oud, vertelt dat deze grote stadstuin niet alleen massaal veel noten- en fruitbomen heeft, ook hebben ze een zaadbibliotheek van meer dan 6.000 variëteiten opgebouwd. Ze hebben 40 jaar geleden een beweging gestart waarbij ze hun kennis over biologisch tuinieren gedeeld hebben met duizenden buurtbewoners die ook hun fabriekjobs zijn verloren en zo toch nog aan gezonde voeding konden geraken.

Diderik Claerebout van de Woudezel, een voedselbos van meer dan 10 jaar oud dichtbij Diksmuide, vertelt dat de overheid hem niet wil erkennen als voedselbosboer. “De definitie van landbouwen is dat je eten produceert en verkoopt. Ik doe dit op een van de meest duurzame manieren. De huidige bureaucratie erkent deze innovatieve vorm van voedselproductie nog niet, maar ik heb het gevoel dat dit aan het veranderen is”, zegt Diderik.

Een voedselbos wordt dikwijls gezien als dé ultieme landbouwvorm: als je graan kweekt moet je ieder jaar zaaien, de grond bewerken, bemesten en oogsten. Kweek je bomen en struiken, dan plant je maar een keer en heb je 50 tot 200 jaar oogst. Tijdens de opnames werd snel duidelijk dat dit beeld deels klopt, maar dat het verhaal complexer is. Dat een voedselbos een ongelofelijke natuurwaarde heeft, voor enorm veel koolstofopslag zorgt, weinig last heeft van de droogte en een positief effect heeft op mensen, valt niet te ontkennen. Om een voedselbos te laten functioneren in deze economische realiteit is een andere uitdaging. Arbeidskosten zijn zeer duur, bomen vragen geduld en de voedselbosoogst is momenteel nog moeilijk te mechaniseren. Maar dan is de vraag: als voedselbossen therapeutisch werken, moeten we dan per se inzetten op oogstrobots?

De documentaire werd deze zomer gefilmd en zal gereleased worden in de lente van 2021.Meer nieuws uit de streek


De changemakers gaan in 2020 onvermoeid door. …

Het stadsbestuur van Diksmuide is bedroefd om …