Maurits Latré: sober, solidair en sociaal gedreven

Maurits Latré: sober, solidair en sociaal gedreven


Het boek ‘Maurits Latré: sober, solidair en sociaal gedreven’ is een eerbetoon aan de geëngageerde Diksmuideling Maurits Latré, die zijn hart en ziel stak in de opleiding van vele honderden jongeren in het voormalige Sint-Aloysiuscollege in zijn stad. Maar eveneens kreeg Maurits veel respect voor het grote hart en evangelisch engagement dat hij aan de dag legde voor de zwakkere medemens en voor een rechtvaardigere samenleving.

Uitgever in eigen beheer en schrijver Stefaan Kempynck vertelt over het ontstaan van dit levensverhaalboek: “Ook ik ken Maurits Latré van de tijd toen ik in 1978 in het eerste Latijn van het voormalige Sint-Aloysiuscollege, het huidige ’t Saam, startte. Hij had alles wat je je van de betere leerkracht kunt voorstellen: een grote passie voor zijn vakgebied, een roeping voor het lesgeven en een moderne kijk op het opvoeden van jongeren, waarbij hij altijd op een rustige manier het talent van jongeren probeerde te ontwikkelen en iedereen in zijn waarde liet. Door die eigen aanpak maakte hij grote indruk bij meer dan twee generaties collegejongeren. Door zijn persoonlijke betrokkenheid – Maurits zette zich naast zijn schoolwerk ook nog in voor zoveel sociale initiatieven in stad en streek – en omdat hij een mooie levensfilosofie had met aandacht voor de zwakkere in de samenleving, wilde ik heel graag zijn levensverhaalboek schrijven. Maurits was een sober en nederig persoon, die eerst geen boek wilde, maar zich dan toch liet overtuigen. Het schrijfproces van het boek was spannend in die zin dat ik bij de start wist dat Maurits terminaal ziek was. Gelukkig hebben we het boek tijdig kunnen afwerken in het begin van de zomer, voordat Maurits in augustus overleed.”

Het levensverhaalboek beschrijft chronologisch het leven van Maurits, met als beginpunt zijn eenvoudige komaf uit een landbouwersgezin in eerst Eernegem en vanaf 1948 Houthulst. Als tweede oudste van zes kinderen was hij voorbestemd om priester te worden en daarom volgde hij Latijn-Grieks in het Don Bosco-instituut in Kortrijk. Maar in het seminarie kwam hij tot het inzicht dat hij geen roeping had als ambtelijke priester, maar wel een toekomst als gezinshoofd en bezielde leerkracht in het onderwijs. Intussen had hij als kind de ervaring van de Tweede Wereldoorlog meegemaakt, waar zijn beide ouders hem toonden wat naastenliefde en sociale voeling was. Een attitude die hij meteen ook voor de rest van zijn leven zou overnemen. Ook zijn eigen gezinsleven komt aan bod, met zijn liefde voor echtgenote Chris Wynendaele, kinderen Joos, Mieke, Veerle, pleegdochter Klaar en vijf kleinkinderen.

‘Maurits Latré: sober, solidair en sociaal gedreven’ is verkrijgbaar in de Standaard Boekhandel Diksmuide, de News4U-krantenwinkel in de Bortierlaan in Diksmuide en dorpswinkel In de Krieke in Woumen. Het boek kost 22 euro.Meer nieuws uit de streek