“Niemand zo openhartig als André Hazes Junior!”

“Niemand zo openhartig als André Hazes Junior!”


Eric Goens over het nieuwe seizoen van Het huis

Er zijn weinig mensen die erin slagen mij te laten huilen. Eric Goens vormt hierbij de uitzondering op de regel. Gelukkig niet tijdens ons interview (godzijdank), maar wel tijdens de wonderlijk mooie documentaire over Vlaamse superman Stig Broeckx. Het toont aan wat voor een getalenteerd televisiemaker Koksijdenaar Eric Goens is: een man die alledaagse verhalen weet om te toveren tot meeslepende tv van de bovenste plank.

Je bent geboren en getogen aan de Noordzeekust, meer bepaald in het charmante Koksijde. Hoe belangrijk zijn die wortels voor je?
Ik heb het al vaak gezegd, maar ik zal tot mijn allerlaatste dag en zucht diep verknocht zijn aan Koksijde. Het is zonder twijfel het belangrijkste ingrediënt in alles wat ik doe. Het ereburgerschap van Koksijde is dan ook de mooist denkbare beloning die ik kon krijgen. Toen ik het ereburgerschap in ontvangst mocht nemen, was ik omringd door vrienden, mijn ouders, oud-leraren, door allemaal mensen die een cruciale rol hebben gespeeld in mijn identiteit. Op het gevaar af klef te klinken, durf ik zeggen dat geen enkele prijs – of het nu Emmy Awards of Oscars zijn – me zoveel plezier zou doen als de ‘sleutels van de gemeente Koksijde’. Dat meen ik uit de grond van mijn hart.

Laat je drukke agenda het toe om af en toe terug te keren naar je heimat?
Daar probeer ik tijd voor te maken, al is het dit jaar natuurlijk wat minder geweest. Door de coronamaatregelen was het een hele tijd verboden naar zee te trekken en toen was het gemis erg groot. Toen het verbod werd opgeheven, heeft het dan ook geen halve minuut geduurd eer ik in de auto ben gestapt richting Koksijde.

Van de coronacrisis gesproken, hoe moeilijk was het om het zesde seizoen van Het huis in te blikken, rekening houdend met alle maatregelen?
Dat viel heel goed mee, omdat Het huis altijd al coronaproof is geweest. We zijn met amper 2 gasten in een groot huis, afstand bewaren is dus niet bepaald moeilijk. Zeker omdat ik altijd bewust een bepaalde afstand creëer met mijn gast, om deze tijd en ruimte te gunnen. Ook de cameramensen staan al sinds het begin op 2 tot 4 meter afstand. We hebben dus zo goed als geen aanpassingen moeten doen om Het huis te kunnen draaien.

De gastenlijst voor dit seizoen ziet er alvast veelbelovend uit: Marc Coucke, Marc Van Ranst, Matthieu Terryn, André Hazes Junior, Siska Schoeters, Rik Verheye, Jacques Vermeire en Elodie Ouedraogo komen allemaal langs. Op welke aflevering kijk je zelf met het meest plezier terug?
Het is moeilijk om er eentje uit te pikken, maar als ik dan toch moet kiezen, vind ik de aflevering met André Hazes Junior zonder twijfel de meest opzienbarende. Persoonlijk keek ik dan weer erg uit naar de aflevering met Marc Coucke. Het was al sinds het allereerste seizoen dat ik hem vroeg om deel te nemen, maar het antwoord was steeds ‘neen’. Onder het motto ‘de aanhouder wint’, probeerde ik het dit jaar nog eens en werd het een ‘ja’. Marc Coucke was wereldrecordhouder neen zeggen, maar het is eindelijk een ja geworden.

Heeft de anders berekende Marc Coucke het achterste van zijn tong laten zien in jouw gezelschap?
Het wordt een heel mooie aflevering, heel intimistisch ook. Marc Coucke heeft echt zijn ziel blootgelegd. Ook de aflevering met Marc Van Ranst is trouwens het bekijken waard, omdat we een volledig andere kant van hem te zien krijgen. We hebben Marc Van Ranst de voorbije 9 maanden zowat elke dag op tv gezien en denken hem te kennen, maar niks is minder waar. Dat zijn vaak de boeiendste mensen, diegenen waarvan we denken alles te weten. Dan blijkt steevast het tegendeel waar te zijn.

Je noemde daarnet André Hazes Junior, iemand die ik persoonlijk moeilijk te doorgronden vind. Zal ik hem leren kennen in Het huis?
Ik mag nog niet teveel verklappen, maar de aflevering met André Hazes Junior wordt onwaarschijnlijk ontroerend en ontwapenend. Als men mij naar een top 5 zou vragen van mijn favoriete afleveringen, zit deze er zeker bij! Niemand is ooit zo openhartig geweest als André.

Hoe doe je het toch, om mensen hun hart te laten blootleggen in amper 24 uur? Zonder sensatie tv te maken, slaag je er toch altijd in je gasten hun diepste zielenroerselen te laten delen voor gans Vlaanderen.
Er is niet zoiets als het grote geheim, ik denk dat ik vooral de juiste vragen stel. (lacht) Het is een kwestie van vertrouwen op te bouwen en ervoor te zorgen dat er een soort comfortzone wordt gecreëerd. Eigenlijk ben ik in Het huis gewoon mezelf, en als ik één belangrijke kwaliteit heb, dan is het dat mensen zich blijkbaar snel op hun gemak voelen bij mij. Ik kom niet bedreigend over of dominant, maar straal eerder iets uit dat ‘vertel het mij’ zegt.

Had je, toen je het format van Het huis bedacht, door dat je een goudklomp in handen had?
(schudt zijn hoofd) Absoluut niet! Ik herinner me nog heel goed dat ik doodsbang was toen ik het idee ging voorstellen bij de VRT. Ik dacht dat een praatprogramma op Canvas het hoogst haalbare zou worden en plots werd ik in primetime op Eén geplaatst! Pas toen ik hoorde dat de eerste aflevering 960.000 kijkers haalde, begon ik te beseffen dat het leefde bij de mensen. Ondertussen is Het huis onwaarschijnlijk groots geworden en merk ik dat het publiek echt van het programma houdt. Dat komt omdat het een heel authentiek concept is. Alles wordt herleid tot de essentie. Het klinkt misschien vreemd, maar Het huis biedt voor veel mensen een schouder om op te steunen. Men ziet dat ook bekende gezichten met problemen moeten omgaan en men dus niet de enige is die het soms moeilijk heeft.
Onlangs was ik voor Kom Op Tegen Kanker te gast in een ziekenhuis in Roeselare en ik vond het ongelooflijk schoon dat de artsen me kwamen vertellen dat Het huis hen hielp om bepaalde zaken bespreekbaar te maken bij hun patiënten. Een mooier compliment kon ik me niet wensen, want het betekent dat we iets hebben neergezet met betekenis en impact.

Dat is wel vaker het geval met je programma’s. Het verhaal van Stig Broeckx in Bargoens en de daaropvolgende film lieten niemand onberoerd. Plots was Stig een held in Vlaanderen. Is dat wat men in de media soms ‘vintage Goens’ noemt: authentieke en ontroerende verhalen brengen?
Als men dat vintage noemt, wil ik graag vintage zijn. (lacht) Wat we met Het NieuwsHuis (productiehuis van Eric Goens, n.v.d.r.) maken, is inderdaad authentieke en relevante tv. Ik wil iets teweegbrengen bij mensen, zonder daarbij meneer pastoor uit te hangen. Soms durven we onze voet te zetten in zware onderwerpen, denk maar aan Niveau 4 of #corona2020, maar het zijn steeds thema’s die de mensen bezighouden.
Wat Stig betreft, dat verhaal heeft inderdaad tienduizenden mensen geraakt. Hoe vaak is me al gezegd geweest “Stig heeft me geholpen om minder te piekeren over mijn zorgen”, of “als ik zie wat hij doet, dan besef ik dat ik minder moet klagen”. En ook bij mensen die vechten tegen een ziekte heeft zijn verhaal diepe indruk gemaakt. ‘Wat die gast kan, dat kan ik ook’, denkt men dan. Voor diegenen die moeten revalideren na een ongeluk is hij ondertussen een soort patroonheilige geworden. (lacht) Daar ben ik echt fier op, om zoiets te hebben gemaakt. En Stig, die is ondertussen een vriend voor het leven geworden.

Het NieuwsHuis heeft een bijzonder druk jaar achter de rug. Wat staat zoal op de planning in de nabije toekomst?
We zijn het afgelopen jaar inderdaad enorm gegroeid. Het was een tot nog toe heel zwaar jaar, maar dan in de positieve zin. Zo hebben we Dimitri Vegas en Like Mike gevolgd, een reportage die nu te zien is op Streamz. Voor VTM 2 hebben we Club Flo gemaakt en dit najaar verschijnt een nieuwe reeks op Eén, maar daar kan ik nog niets over zeggen, omdat deze echt wel heftig wordt. En dan is er uiteraard seizoen 6 van Het huis. Reken dat we aan een twintigtal reeksen bezig zijn, waarvan slechts enkele zijn komen stil te liggen door de coronacrisis.

In je programma’s ben je van alle markten thuis. Of het nu politici zijn, sporters, artiesten of de gewone man in de straat: je lijkt je bij iedereen op je gemak te voelen. Wie interview je het liefst?
Dat is voor mij allemaal eender, ik zie geen gradaties in het soort mensen dat ik tegenkom. De ene keer is het een minister, de andere keer is het Stig en de keer erop interview ik iemand die 20 jaar in de gevangenis heeft gezeten: dat maakt niks uit. Ik word vooral getriggerd door de kracht van het verhaal dat iemand te vertellen heeft. Wat ik doe, komt eigenlijk altijd op hetzelfde neer: ik ga zitten en begin te praten met mensen. (lacht)

Seizoen 6 van Het huis is vanaf 3 november wekelijks te zien op Eén.

COPYRIGHT FOTO’S: HET NIEUWSHUIS/DIEDERD ESSELDEURMeer nieuws uit de streek


Vanaf vrijdag 20 november fonkelt de kerstverlichting …

Laurens Verhelle (31) uit Kortrijk is één …

Deel dit!


Wedstrijden
Speel mee en win!
Win de leukste gezelschapsspelletjes dankzij Blits Lokaal en De Speelplekke!
Speel mee en win!
Win een geschenkmand vol lekkers van Atelier Hortense!
ColumnsCartoons