Nieuwpoort vecht exploitatievergunning zeeboerderij aan

Nieuwpoort vecht exploitatievergunning zeeboerderij aan


Stad Nieuwpoort verzet zich tegen de komst van een zeeboerderij voor haar kust. Het stadbestuur zal voor de Raad van State de vergunning aanvechten die de Colruytgroep recent verkreeg. Dat heeft het bestuur op vrijdag 16 oktober meegedeeld op een persconferentie in de Nieuwpoortse Vismijn.

Eind september keurde de vorige federale minister Philippe De Backer de vergunning goed voor een zeeboerderij die 4,6 vierkante kilometer groot is voor de kust van Nieuwpoort. De Colruytgroep wenst in die kweekzone zeealgen, mosselen en oesters te kweken.

Burgemeester Geert Vanden Broucke bevestigt dat het stadsbestuur naar de Raad van State trekt: “Dit project heeft nadelige gevolgen voor de visserij, het milieu en onze jachthaven. We gaven in de vergunningsprocedure al negatief advies, maar dit werd genegeerd. De gevolgen van een dergelijke inrichting zullen echter niet genegeerd kunnen worden.” Schepen voor Visserij, Kris Vandecasteele, vult aan: “De zone waar de zeeboerderij gepland staat, is niet geschikt voor een permanente constructie van die omvang. Er is voor de visserij één essentiële vraag: laat voldoende ruimte voor de visserij. Dat is hier niet gerespecteerd.”

De zeeboerderij zou opgericht worden in Zone C, een zone gelegen op circa 4,5 km voor de kust ter hoogte van Nieuwpoort met een oppervlakte van 4,54 km². De site zelf is ongeveer een vierkant met afmetingen 3,372 km x 1,383 km. De zone waar de boerderij gepland wordt, overlapt de scheepvaartroute, waardoor vissersboten en pleziervaart gedreven zullen worden naar een kleinere route. Gezien de geplande uitbreiding van de jachthaven (600 ligplaatsen) zal dit voor problemen zorgen.

Het toekennen van een exclusief gebruik van een belangrijke zone vlak voor de kust en de jachthaven van Nieuwpoort heeft dan ook een enorme impact op de recreatie, het toerisme, de economie voor Stad Nieuwpoort, maar heeft ook een niet te onderschatten impact op het milieu.

De effecten op het milieu en natura 2000 worden onderschat. Er wordt de nadruk gelegd op de hogere beschikbaarheid van voedsel bij de operationele fase. Echter is deze fase van korte duur in vergelijking met de 30 jaar exploitatie die is voorzien. Deze zone zal afgezet worden om zoveel mogelijk winst te maken waardoor zeedieren – aangetrokken door het voedselaanbod – verstrikt zullen geraken en zullen sterven.Meer nieuws uit de streek


De dieetafdeling van Zorgverblijf Ter Duinen in …

Het stadsbestuur van Nieuwpoort annuleert alle grootschalige …