Prins Mauritspark krijgt update met focus op beleving

Prins Mauritspark krijgt update met focus op beleving


Copyright foto: Stad Nieuwpoort

Het Nieuwpoortse Prins Mauritspark, gelegen tussen het historisch stadscentrum en de badplaats, kreeg de voorbije jaren een grondige opfrisbeurt. Fase twee van de opwaarderingswerken is nu beëindigd. Met een nieuw speelplein en bewegingseilanden wordt stek gefocust op een grotere beleveniswaarde voor deze drukbezochte groenzone langs de Havengeul.

De tweede en grootste fase in de gehele vernieuwing van het Prins Mauritspark startte in het voorjaar van 2019. Hierbij werden de verouderde asfaltpaden en bijhorende funderingen opgebroken en vervangen. Net zoals in het Maritiem Park werd geopteerd voor een uitvoering in duurzame cementbetonverharding. Ter hoogte van de huidige Ideeëntuintjes werd een rondgang aangelegd in Argentijnse porfiersteen, wat voor uniformiteit zorgt met de eerste fase van de vernieuwingswerken.

Na afloop van de wegeniswerken werden de aanliggende graspartijen afgewerkt en ingezaaid. Dit leverde echter weinig resultaat op door de aanhoudende droogte tijdens de voorbije maanden. Na de zomer zullen de groene zones opnieuw worden ingezaaid.

De vele wandelaars die in het Prins Mauritspark flaneren, kunnen verpozen op het nieuw zitmeubilair dat op negen locaties werd geplaatst.

Speel- en sportplezier in een groene setting

Bij de vernieuwing van het Prins Mauritspark ging veel aandacht naar een versterking van de belevenis- en amusementswaarde. Het park kreeg daarom een gloednieuw speelplein waar kinderen tussen 2 en 12 jaar oud zich volop kunnen uitleven. Belangrijk is dat het speelplein ook toegankelijk is voor mensen met een beperking. Het speeltuig stelt een piratenschip voor en is 10 m lang, 6 m breed en 5 m hoog. Het biedt veel mogelijkheden om te klimmen en plezier te maken. Voor de bouw van het nieuwe speelplein maakte de Stad 56.000 euro vrij.

Het stadsbestuur investeert de laatste jaren volop in speeltuigen voor jongere kinderen. Volgens schepen van Jeugd Bert Gunst is de aanwezigheid van jeugdvoorzieningen essentieel om Nieuwpoort aantrekkelijk te maken voor gezinnen.

Naast het piratenschip werden in het Prins Mauritspark ook vier bewegingseilanden ingericht met telkens vijf fitnesstoestellen. Het bestaande sporteiland in het Maritiem Park wordt aangevuld met vier extra locaties. Sportievelingen kunnen nu gebruikmaken van 45 outdoor fitnesstoestellen op negen bewegingseilanden, verspreid over beide parken.

Fase drie: vernieuwing Ideeëntuintjes

De derde en laatste fase in de heraanleg van het Prins Mauritspark start in het najaar. Hierbij worden de Ideeëntuintjes aangepakt. Deze site met kleine toontuinen uit 1997 is anno 2020 niet meer vlot toegankelijk. Nieuwe beplantingswerken en aangepaste ledverlichting zullen dit parkgedeelte stukken aantrekkelijker maken. De kostprijs van deze derde en laatste fase van de heraanleg van het Prins Mauritspark bedraagt 260.000 euro.

Het totale kostenplaatje komt daarmee op 1.900.000 euro, waarvan Toerisme Vlaanderen een aanzienlijk deel subsidieert.Meer nieuws uit de streek


De dieetafdeling van Zorgverblijf Ter Duinen in …

Het stadsbestuur van Nieuwpoort annuleert alle grootschalige …