Vernieuwde Michel Pollentierfietsroute

Vernieuwde Michel Pollentierfietsroute


Dit jaar is het alweer 40 jaar geleden dat Michel Pollentier als eerste over de eindmeet kwam in de Ronde van Vlaanderen. Het stadsbestuur pakte dit feestelijk jaar vast om “zijn” fietsroute te vernieuwen. De Michel Pollentierfietsroute 2.0 is een familievriendelijke fietslus geworden.

De winnaar van de Ronde van Vlaanderen 1980 herinneren we ons nog als gisteren, want dat was natuurlijk Diksmuideling Michel Pollentier. In september 2016 werd de eerste Michel Pollentierfietsroute ingereden. Het traject van 62 kilometer loopt vanuit Keiem over Diksmuide, Veurne, Koksijde, Nieuwpoort, Middelkerke en Koekelare. Deze bewegwijzerde fietsroute kwam tot stand naar aanleiding van de 65ste verjaardag van de Keiemse wielerheld, door een samenwerking van de vzw Feestcommissie Keiem en de dienst toerisme van Diksmuide. Nu is er een iets kortere versie van 33 km, die ook kinderen uitnodigt om in het wiel van Michel de streek te ontdekken.

Idee kortere route

“De lange route is heel populair, zeker bij wielerminnend Vlaanderen, dat mooie herinneringen aan de carrière van Michel Pollentier koestert. Omdat fietsende (groot-)ouders graag hun (klein-)kinderen willen laten kennismaken met Michel en zijn fietsomgeving, is het idee ontstaan om een kortere versie te maken”, zegt Rik Decoster, peter van de Michel Pollentierroutes.

“Covid-19 zorgde ervoor dat we onze eigen omgeving, troeven en routes zijn gaan ontdekken. Daarom wilden we graag een familievriendelijke versie van de gekende route, met bewegwijzering. De route is ook aangebracht op de folderkaart. Een nieuw startbord duidt nu beide routes aan. Met een QR-code kun je op het startpunt in Keiem de routekaart opladen”, vult schepen Marc Deprez aan. “Ik wil met deze route dit stuk roemrijke wielergeschiedenis van het dorp Keiem in ere houden en in de collectieve herinnering brengen.”

Michel Pollentier: internationale carrière en faam

Michel Pollentier is een voormalig getalenteerd Belgisch wielrenner. Hij debuteerde als prof in 1973 bij de gerenommeerde Flandria-ploeg. In 1977 brak hij volledig door toen hij de Ronde van Italië wist te winnen voor Francesco Moser. Vooral deze zege bezorgde hem dat jaar de titel Belgisch Sportman van het jaar.

Hij werd ook nog twee jaar na elkaar Belgisch kampioen (1977 en 1978) en bevestigde als ronderenner met zeges in de Ronde van Zwitserland (1977) en de Dauphiné Libéré (1978). Michel droeg als sterke klimmer (uit de vlakke polders!) 5 dagen de bolletjestrui in de Ronde van Frankrijk.

Vanaf 1978 reed hij nog voor de wielerploegen Splendor, Vermeer-Thijs en Safir. In 1980 zette hij de kers op de taart met een glorieuze winst in De Ronde van Vlaanderen. Na deze succesrijke carrière als renner trainde hij veel jonge renners. Zo was hij voorzitter en ploegleider van de wielerploeg De Lombarden voor beloften en elite zonder contract, een gerenommeerde ploeg die ondertussen EFC werd, met Michel als secretaris en ploegverantwoordelijke. Daarnaast startte hij ook zijn eigen bandencentrale in Nieuwpoort.

Meer info

Wil je het fietsen starten? Scan de QR-code in of surf naar www.bezoekdiksmuide.be/michel-pollentier-route. Spring binnen bij de collega’s van de dienst toerisme voor een extra woordje uitleg.Meer nieuws uit de streek


De voorbije dagen was er een dievenbende …

De Kleine Dijk is op donderdag 3 …