“Volksdansen is er voor iedereen”

“Volksdansen is er voor iedereen”


Hilde Lowagie maakt deel uit van kindervolksdansgroep De Juttertjes uit Oostduinkerke. “Ik ben kleuterjuf en ik ben begeleider en medeoprichter van De Juttertjes. Tijdens mijn jeugdjaren heb ik zelf ook steeds graag gevolksdanst”, stelt Hilde zichzelf voor.

Het idee voor een kindervolksdansgroep is ontsproten tijdens de feestelijkheden ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de Oostduinkerkse folkloredansgroep Oud-IJslandvaarders. Hilde legt uit: “Volksdansen is een plezierige en sociale vorm van bewegen voor groot en klein. Het is goed voor de concentratie, voor het geheugen en het verbindt mensen van overal met elkaar. Kinderen doen graag de verschillende pasjes na en leren ook zeer vlug. De kleinsten zijn gauw mee met de groteren. Bij een kindervolksdansgroep als die van ons mag je je het volgende voorstellen: een gezellige drukte tijdens de wekelijkse repetities, waarbij het volksdansen wordt afgewisseld met traditionele of nieuwere spelletjes. Iedereen danst er met iedereen.”

De Juttertjes laten tradities en feestelijkheden niet zomaar aan zich voorbijgaan, deze worden steeds gevierd. En natuurlijk kan je hen ook zien dansen tijdens kermissen, de Garnaalfeesten of op folklore-avonden. Tijdens de optredens is het voor De Juttertjes altijd heel spannend, want dan willen ze natuurlijk hun beste beentje voorzetten. Maar De Juttertjes betekenen nog veel meer dan dat! “We willen dat de kinderen de repetities leuk vinden en daarom zorgen we voor een evenwicht tussen dansen en spelen. Ons doel is vooral om de tradities in ere te houden en kinderen te laten kennismaken met onze folklore. We laten hen zelfs proeven van andere culturen.”

Welke dansen mogen we dan verwachten van De Juttertjes? “De kleinsten houden het meest van de traditionele kinderdansjes zoals ‘De mosselman’ en ‘Dag mijn Rozemarijntje’. Voor de groteren mag het al wat moeilijker zijn, zoals een linedansje of een snelle Scottish, die we dan dansen op ‘Al die willen te kaap’ren varen’ van Kapitein Winokio. We houden ook allemaal heel erg van ‘’t Smidje’ van Laïs. En momenteel oefenen we enkele internationale dansjes uit IJsland, Zweden, Israël, Australië, Rusland en China. Om het leuk en afwisselend te houden, doen we eens een zitdans, een grappige dans, een omgekeerde dans of zingen we een eigen verzonnen tekst mee. Zo zingen we bij het dansje ‘Eins, zwei, drei’ bijvoorbeeld ‘Een, twee, drie, spinazie, broccoli’”, lacht Hilde.

“Volksdansen verbindt en is er voor iedereen”, gaat Hilde verder. “Elk kind tussen 5 en 15 jaar komt in aanmerking om een Juttertje te worden. Wie graag nieuwe vrienden leert maken en graag spelletjes speelt en beweegt, zal zich vast thuis voelen bij De Juttertjes. We onderscheiden ons van andere kinderdansgroepen omdat wij de kinderen niet onderverdelen in leeftijdscategorieën. Iedereen danst met elkaar en de groten zorgen voor de kleintjes. De vriendschappen die hier gesmeed worden, zijn prachtig om te zien!”Meer nieuws uit de streek


De gemeente start in de loop van …

Deel dit!

Wedstrijden
Speel mee en win!
Win een snoephuisje van SURPRICE!
Speel mee en win!
Win een duoticket voor GRIMMLACHEN door Frank Degruyter!
Speel mee en win!
Win een mand vol overheerlijke proevertjes van De Kruiderie!
Columns

Cartoons