Vrij Vaderland: onbezet Veurne tijdens de Eerste Wereldoorlog

Vrij Vaderland: onbezet Veurne tijdens de Eerste Wereldoorlog


Copyright foto: vrijvaderland.be

In het Landhuis, boven Visit Veurne, vind je al enkele jaren het oorlogsmuseum Vrij Vaderland. De focus ligt niet op het slagveld van de Groote Oorlog, maar op het leven in het laatste stukje onbezet België, de zogenaamde Belgische Sector van waaruit Koning Albert I stand hield tegen de Duitse bezetter.

Je beleeft er het verhaal achter het front, het dagelijkse leven in dit onbezette gebied waarvan Veurne de officieuze hoofdstad was. Kom langs en ontdek de gebeurtenissen die zich in onze stad en omstreken afspeelden. De sfeervolle expo belicht thema’s als verzorging, onderwijs en rechtspraak via moderne media en traditionele elementen.

Veurne bleef grotendeels gespaard van grote bombardementen, waardoor het leven in de streek niet verdween. Hulpposten en hospitalen werden opgericht. Zelfs Nobelprijswinnares Marie Curie en haar dochter, die de röntgentechniek introduceerden, verbleven in Veurne. Het onderwijs kreeg een impuls met de bouw van de School van de Koninginin Wulveringem.

Kom deze en andere verhalen ontdekken in Vrij Vaderland, leven achter het front. Het belevingscentrum is elke dag open van 10 tot 17 uur. Je betaalt 4 euro als 18-plusser, 3 euro als 65-plusser en 2 euro als je tussen 7 en 18 jaar oud bent. Kinderen jonger dan 7 mogen gratis binnen. Je moet een bezoek wel reserveren via www.visit-veurne.be.Meer nieuws uit de streek


Dan kan Stad Veurne je helpen! Door …

De Buitenschoolse kinderopvang Benjamien staat paraat om …