Welk verhaal schuilt achter jouw straatnaam?

Welk verhaal schuilt achter jouw straatnaam?


Copyright foto: Gemeente Koksijde

Ken jij de betekenis of symboliek achter je straatnaam? Niet veel mensen kunnen hier volmondig ‘ja’ op antwoorden, want veel straatnamen zijn al decennia geleden vastgelegd. Zo ook in Koksijde, dat meer dan zeshonderd staten telt. Het gemeentebestuur van Koksijde ging echter aan de slag en maakte een handig overzicht van alle straten en hun betekenis. Een huzarenstukje, waar wij maar al te graag aandacht aan schenken!

Weet jij bijvoorbeeld nog wie Gustaf Houtsaeger was, naar wie de Houtsaegerlaan werd vernoemd? Gustaf Houtsaeger was burgemeester van Koksijde van 1921 tot 1941. De uit Veurne afkomstige Gustaf deed in 1904 een aanvraag tot het oprichten van een bierbrouwerij in Koksijde, waar hij zich ook vestigde. Tijdens zijn ambtstermijn werden het Casino, de Sint-Antoniuskapel en de kapel ‘Ster der Zee’ in Koksijde-Bad gebouwd en werd de eerste toeristische propaganda gevoerd voor de badplaats. In 1936 werd beslist over te gaan tot de bouw van een nieuw gemeentehuis. Houtsaeger overleed in 1942.

Grenzend aan de Houtsaegerlaan ligt de Maria Vlamijnckstaat. Zij was de auteur van verschillende romans met historische inslag. Ze bracht haar kinder- en jeugdjaren door in Nieuwpoort en verbleef nadien in Brussel en Koksijde, waar ze in 1993 overleed. Maria Vlamijnck, die in 1917 in het Engelse Sheffield werd geboren, heeft een allesbehalve makkelijk leven gekend. Ze had al vroeg te kampen met een ongeneeslijke ziekte. Gelukkig was er de zee, de enige die haar leek te begrijpen.

Nog zo’n kind van de zee was Gilbert ‘Bert’ Bijnens. Bert was volkskundige, etser, linosnijder en keramist. Hij werd geboren in Leisele en is opgegroeid in Gent. In 1939 vestigden ouders en zoon Bijnens zich terug in de Westhoek. In zijn jonge jaren ging hij in een duinhuisje wonen, gelegen rechtover het kasteel Ollevier in de Veurnestraat. Hij ontdekte er zijn liefde voor de IJslandvaarders. In 1950 werd Bert tewerkgesteld in Koksijde. Daar was hij vanaf 1969 onvergetelijk verbonden aan de dienst Toerisme, tot aan zijn pensionering in 1985. Een belangrijk deel van zijn oeuvre is de collectie keramische geglazuurde beelden, die stuk voor stuk een grote betekenis hebben voor de volkskunst in de Westhoek en Frans-Vlaanderen. In 2006 schonk de kunstenaar 69 beeldjes uit zijn verzameling aan de gemeente Koksijde. In datzelfde jaar verleende het gemeentebestuur hem officieel de titel van cultureel ambassadeur. Hij overleed in 2010.

Ook Eugenie Terlinck – haar meisjesnaam was eigenlijk Baelden – heeft heel wat betekend voor Koksijde. Zij wordt beschouwd als de stichtster van de badplaats. In 1897 bouwde zij te Koksijde het Chalet des Bains en in 1904 het eerste hotel, dat reeds in 1910 over vijftig kamers beschikte! Bij de Zeedijk bevindt zich het naar haar vernoemde Eugenie Terlinckplein.

Zo zie je maar dat er achter veel straatnamen een verhaal schuilt. Benieuwd naar meer? Neem dan zeker een kijkje op www.koksijde.be/straatnamen!Meer nieuws uit de streek


Vanaf vrijdag 20 november fonkelt de kerstverlichting …

Laurens Verhelle (31) uit Kortrijk is één …