“Me onderscheiden door originele ‘skills’!”

“Me onderscheiden door originele ‘skills’!”


Het gaat snel voor Ferjani Safi uit Ronse. Met meer dan 20.000 volgers op Instagram kan hij zich terecht een influencer noemen, maar zijn sportieve resultaten zijn nog indrukwekkender. Vorig jaar werd hij vice-Europees kampioen pannavoetbal en in Ronse werd hij beloond met de prijs van sportverdienste. Maar als het van Ferjani afhangt, is dit slechts het begin.

“Het moet rond 2014 zijn dat ik in contact ben geraakt met de sport toen het Street Heroes toernooi Ronse aandeed. Aangezien ik veel toernooien speelde op straat onder vrienden en daar steeds een van de beste was, deed ik mee. Helaas was mijn resultaat tijdens de eerste deelname wat teleurstellend, want het niveau lag hoog. Maar dat motiveerde me om te beginnen trainen om het jaar nadien te kunnen schitteren.” Wat ook het geval was, zo vertelt Ferjani: “In 2015 werd ik vice-Belgisch kampioen in de categorie U16. In Ronse werd ik al snel als een voorbeeld gezien voor de jongeren en sleepte ik mijn kleinere broer en z’n vrienden met me mee.”

Alhoewel pannavoetbal in België minder bekend is, wint het de laatste jaren flink aan populariteit. De opzet is eenvoudig. Ferjani legt uit: “Panna is Surinaams voor ‘poortje’ en is een verwijzing naar de voetbalterm ‘poorten’. Dit is een beweging waarbij een voetballer de bal opzettelijk tussen de benen van de tegenstander speelt. Het spel wordt meestal één tegen één of twee tegen twee gespeeld, waarbij je drie minuten lang speelt. Winnen doe je door het meeste doelpunten te bezitten of een panna te geven die als een knock-out wordt gezien.”

“Wat pannavoetbal zo leuk maakt, is het feit dat het geen teamsport is en dat er dus niemand op je roept als je lang balbezit hebt. Het is lekker individueel, waardoor je zotte trucs kan aanleren waarmee je tegenstanders kan verslaan. Ook reizen naar andere landen voor toernooien doe ik echt graag, omdat je er nieuwe kennissen kan maken die dezelfde passie delen. We zijn een soort ‘street family’. Het leukste toernooi dat ik ooit heb gespeeld, was in Letland, waar ik vorig jaar vice-Europees kampioen ben geworden.”

Als we Ferjani naar zijn sterktes vragen, hoeft hij niet lang na te denken. “Een goede pannavoetballer heeft een eigen stijl en creativiteit. Origineel zijn, onderscheidt je van de anderen en geeft je meer kans om iemand door de benen te schieten, aangezien de ander je skills niet kent.”

“Na vele jaren waarin ik Ronse vertegenwoordig in toernooien, ben ik tevreden dat men me beloond heeft en dat stad Ronse mij naar voren heeft geschoven als sportverdienste. Een grote dank!” besluit Ferjani. “Het is een waardevolle prijs die ik apprecieer en waar ik zeker zorg voor zal dragen.” En wat de toekomst brengt? “Ik blijf me focussen op het winnen van meer toernooien en zeker het BK, waar ik al jaren in de halve finale verlies. Ook de wereldtitel wil ik veroveren. Verder wil ik binnenkort met ‘tutorials’ beginnen op Instagram en wie weet start ik later wel een skillschool hier in Ronse!”Meer nieuws uit de streek


Elk jaar krijgt elke Ronsenaar het infomagazine …

SaBel vzw (Samen Beleven) zet zich in …