Ronse versterkt systeem VT-pas

Ronse versterkt systeem VT-pas


Het belang van toegang tot een kwaliteitsvol aanbod aan sport, cultuur en spel wordt vaak onderschat, maar in de coronaperiode hebben vele Ronsenaars het toch gemist. Een sterk vrijetijdsaanbod versterkt de ontwikkeling van jongeren, bevordert het fysiek en psychisch welzijn en versterkt het samen leven binnen de stad. Daarom is het ook zo belangrijk dat zoveel mogelijk Ronsenaars hiervan kunnen genieten en het aanbod voor alle inwoners toegankelijk is.

Een van de instrumenten die de stad hiervoor inzet, is het verstrekken van de vrijetijdspas (VT-pas), een kortingspas voor tal van activiteiten binnen de stad. Er zijn twee soorten. Elke Ronsenaar kan een VT2-pas kopen voor 5 euro waarmee hij korting krijgt op tal van voorstellingen en vakantiekampen. De meest kwetsbare bewoners krijgen gratis een VT1-pas die recht heeft op extra kortingen tot 80 %.

Het systeem bestaat reeds enkele jaren in Ronse en was aan een evaluatie toe. De vrijetijdsdiensten van de stad, het OCMW en verschillende middenveldorganisaties werden betrokken om na te gaan hoe het systeem kan worden versterkt. Ook de verschillende adviesraden werden hiervoor geconsulteerd. De grote veranderingen:

  • Automatische toekenning

Personen in een OMNIO statuut en mensen in schuldbemiddeling krijgen vanaf 2020 allemaal automatisch de VT1-pas in hun brievenbus, met een woordje uitleg over de werking ervan. Tegelijk is een grondige informatiecampagne voorzien bij sociale partners.

  • Meer activiteiten geven recht op korting

De VT-pas was tot voor kort enkel geldig voor activiteiten van de diensten cultuur, sport en jeugd. Dit wordt nu uitgebreid met de activiteiten van de bibliotheek en de toeristische dienst. Verder kunnen eigenaars van een VT1-pas ook een korting van 70 % krijgen op inschrijvingen voor de Kunstacademie Vlaamse Ardennen.

  • Ook erkende verenigingen kunnen instappen

Natuurlijk bestaat een groot deel van het aanbod ook uit activiteiten die niet door de stad worden georganiseerd, maar door de vele lokale verenigingen. Zij krijgen nu ook de kans om mee te stappen in het kortingsverhaal van de stad om zo hun aanbod laagdrempeliger te maken. Bij de deelnemende verenigingen zullen eigenaars van een VT1-pas aan halve prijs kunnen inschrijven. De helft van die geboden korting wordt door het bestuur bijgepast, zodat de verenigingen financieel maar een beperkte bijdrage moeten leveren.

  • Extra steun tijdens corona

Dit jaar is natuurlijk voor de vrijetijdssector niet eenvoudig. Vele clubs en verenigingen hebben het moeilijk. De werkingen vielen stil waardoor heel wat clubs hun inkomens zagen dalen. Ook de nieuwe inschrijvingen lopen niet overal even vlot. Daarom kregen erkende verenigingen reeds een eenmalige verhoging van 50 % van hun subsidie. Als bijkomende maatregel zal de stad voor het jaar 2020-2021 de kortingen verstrekt in kader van de VT-pas volledig dragen.

Heb je vragen over het gebruik van de pas? Aarzel dan niet om contact op te nemen via vtpas@ronse.be. Je kan ook steeds terecht aan het loket van een van de vrijetijdsdiensten van de stad: jeugd, sport of cultuur.Meer nieuws uit de streek


De oproep aan de wielerfans om Vlaanderens …

Ook in de Vlaamse Ardennen is er …